Nederlandse primeur! UPDATE!

tn_dacia-duster-zwaag-21-3-2010-32Zoals ik al eerder berichtte, was er dit weekend een grote happening in het plaatsje Zwaag. Daar zijn de Karsten travel Store en de renault-daciadealer Obdam BV naast elkaar gevestigd. Bij Karsten was er dit weekend ruime aandacht voor eigenlijk alles wat met kamperen te maken had. Zelfs de showroom van de aangrensende dealer werd gebruikt. Een ideale mogelijkheid voor de dealer om de SUV van Dacia te laten zien. ( zelf wil ik ook graag een Duster maar ik zal dan toch eerst mijn MCV moeten zien te verkopen).Dit soort auto’s zijn immer bij uitstek geschikt voor mensen die avontuurlijk ingesteld zijn. Ze hebben de mogelijkheid om van de gebaande wegen af te gaan en meestal hebben ze een flink trekvermogen ( bij de 4×4 Duster in diesel is dat 240 Nm waarmee 1500kg getrokken mag worden).

Een drietal personen, Ben, Jan en Bjorn, wil ik bij deze van harte bedanken voor het toezenden van de foto’s. Zonder hen was het niet mogelijk geweest dit artikel te maken.

Op de foto’s is duidelijk het imposante voorkomen te zien van de Duster. De hier tentoongestelde versie heeft niet het 4×4 systeem. Het meest makkelijk is dat te zien aan de koplampen! de 4×2 versie heeft namelijk koplampen met zilverkleurig binnenwerk; bij de 4×4 is dat binnenwerk zwart. De 4×2 is dan ook iets lichter dan de 4×4 en heeft een middenconsole-in-hoogglans-bruiniets grotere laadruimte. De foto’s laten ook duidelijk de nieuwe binnenkleur zien; namelijk het hoogglans bruin. Het is natuurlijk zeer persoonlijk en vermoedelijk is dat gedaan om een luxe-uitstraling te creeren. Ik ben van mening dat dacia daar niet helemaal in slaagt. Als je de foto’s goed bekijkt dan zie je duidelijk dat het krasgevoelig is; veel meer dan de zilverkleurige versies die in de MCV en de Sandero worden geplaatst.

Wel heb ik met verbazing de prijskaart bekeken zoals die op de foto gezet is; daar kom ik een aantal bedragen tegen die ik niet kan plaatsen.

Om te beginnen met de kleur: Noir Nacré NV676 kost volgens deze lijst 435 euro, meerprijs metallic is 60 euro! Betekent dat dat wanneer je een niet metallic-kleur neemt, dat je dan nog steeds een meerprijs van 435 euro hebt? Volgens de folder kost metallic lak 495 euro meer, dus waarom dat hier uit 2 bedragen bestaat weet ik niet.

het volgende bedrag dat mij vreemd overkomt is de 60 euro voor de brandstof. Uiteraard moet je betalen voor de brandstof, maar stop dan net voldoende in de tank om het eerste de beste tankstation te kunnen bereiken.  Dat heeft 2 voordelen:

 • de totale aanschafprijs ligt weer 60 euro lager…
 • je hoeft niet tot in lengte van dagen die 60 euro brandstof te verzekeren…

Aangezien je namelijk je verzekeringspremie betaald over de totale prijs, betaal je dus ook verzekering over de brandstof. Overigens zal dit geen wereldschokkend bedrag zijn, maar in deze tijden is alles wat je besparen kunt welkom.

Daarnaast zou ik het afleveringspakket graag gespecificeerd hebben aangezien dit een ander pakket is dan de rijklaar maken kosten. Het pakket “kosten rijklaar maken” omvat standaard de voldende zaken:

 • gevarendriehoek;
 • lifehammer;
 • graveren van de ruiten;
 • transportkosten;
 • nulbeurt;
 • deconserveren en poetsen;
 • kentekenplaten;
 • handling- en administratiekosten ( 540 euro volgens opgave Dacia NL)

De meeste dealers hanteren overigens een afleverpakket dat dus extra bovenop die 540 euro komt.

duster-met-5-jaar-garantieWat overigens nieuw is bij Dacia is de gewijzigde garantietermijn. De Duster is het eerste model dat standaard 5 jaar garantie kent (of 100.000 km), terwijl de meeste merken blijven steken bij 2 jaar of 3 jaar.

Uiteraard is het afwachten of Dacia dit ook voor de andere modellen gaat doorvoeren. De momenteel enige fabrikant die dat wel doet met al haar modellen is Kia; die geeft 7 jaar op alle modellen.

Hieronder vind je de foto’s die door Ben en Jan zijn gemaakt, Bjorn heeft de foto’s aangeleverd bij de eerste artikelen.

Foto-serie door Ben gemaakt:

Foto-serie door Jan gemaakt:

Zelfs een kort filmpje is al beschikbaar: korte film

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in dacia suv, Mededelingen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Nederlandse primeur! UPDATE!

 1. Zwaag2010 zegt:

  Meerprijs metallic is gemakkelijk te verklaren.
  Standaard lak kost € 0,- (BLEU NAVY OV42; BLANC GLACIER OV369)
  Metallic lak € 495,- echter dit is in het systeem van Renault nog niet te wijzigen.
  Vandaar de handmatige toevoeging van € 60,-

  Verder zijn de rijklaar maak kosten af dealer per dealer anders.
  Bij Obdam is dat gewoon altijd een volle tank brandstof en een mattenset.

  Groet, Stijn

 2. richard zegt:

  Hallo Stijn, bedankt voor de uitleg. Toch levert het antwoord nog wel een vraag op. er worden namelijk de volgende kosten genoemd:

  1 rijklaar maken (535 euro)
  2 afleveringspakket (129 euro)
  2 brandstof (60 euro)

  Ik vermoed dus dat er sprake is van een spraakverwarring aangezien de brandstof expliciet apart genoemd wordt. Misschien is het mogelijk iets meer licht op de zaak te laten schijnen?

 3. richard zegt:

  Overigens ben ik ook wel benieuwd naar de (enorme) prijsverhoging van het Pack exclusief. Voor mijn MCV heb ik daarvoor 495 euro betaald (voor de versie met MP3 zou dat 545 euro zijn.

  Wat is de airco van de Duster anders dat dit een bijna verdubbeling waard is? want zowel voor de MCV als voor de Duster is dit Pack beschikbaar; enige verschil in de folder is de bediening aan het stuur..

 4. Zwaag2010 zegt:

  Richard,

  Rijklaar maken kosten (bepaald door importeur): nul beurt, poetsen en deel om BPM te drukken.

  Afleverpakket is mattenset, schade hulpset, gevarendriehoek en lampenset.

  Brandstof is brandstof (volle tank van 50 liter, dus daar wordt geen winst op gemaakt)

  Prijsverhoging is mij ook niet geheel duidelijk, feit is wel dat de meerprijs in de MCV zeer acceptabel is/was. Normaal kost alleen een airco al ongeveer € 1000,-. Maar ben het met je eens: niet eenduidig.

 5. richard zegt:

  Nogmaals hartelijk dank voor deze snelle reactie Stijn. Dat maakt het een stuk duidelijker.

 6. Maverick1080 zegt:

  Geen isolatie onder de motor kap???
  Ook valt het grote hoeveelheid zichtbare blik aan de binnenzijde van de achterklep mij echt tegen 😕

  Wat betreft de afleverkosten… quote folder dacia:
  Voor kosten rijklaar maken (excl. brandstof en incl. gevarendriehoek, lifehammer, graveren ruiten, transportkosten, nulbeurt, deconserveren en poetsen, kentekenplaten, handling- en administratiekosten) wordt door de dealer onderstaand bedrag in rekening gebracht (prijzen incl. BTW): 540,- EUR

  Dus waar komt die 129 EUR van het afleverpakket nou vandaan?? 😐

 7. Maverick1080 zegt:

  oh wacht…een matten set +/- 40 EUR, lampenset +/- 10EUR en schadeset +/- 15 EUR…..euh….. nou ja het zal wel te verantwoorden zijn 😉

 8. Henkes zegt:

  Wat mij opviel is dat er heel veel uit andere modellen Dacia’s is gebruikt, daardoor blijft de prijs relatief laag natuurlijk.
  De binnenkant van de achterklep is bijvoorbeeld ook precies eender als bij mijn Sandero, ook daar is buiten de kunststofkap geen verdere bekleding aangebracht. Filosofie: het functioneert zo ook prima, extra bekleding is verhoging van de prijs——> Dacialogica.
  Wel zag ik onder de motorkap extra isolatie tegen het schutbord aan bij de getoonde foto’s, dat is weer een plus.
  Overigens had er wel eens een schoonmaakbeurt onder de auto mogen plaats vinden, tsjonge tsjonge, de zoutresten zitten overal, wel wat slordig vind ik.

 9. MiMo16V zegt:

  Wat die 5 jaar waarborg betreft, wij hebben onze std waarborg van 3 jaar verlengd naar 5 op de MCV, maar daar kwam wel een verhoogde grens van 120000 km bij.

 10. ger51 zegt:

  Het is toch van de gekke dat voor de Laureate een prijs genoemd wordt van 495,00 voor een autoradio van het meest simpele soort. Qua vormgeving is stelt het ook niet veel voor. Advies: koop er een zonder radio en zoek vor dit geld een hele mooie BPM-vrije radio uit. De Duster is voorzien van ISO aansluiting, dus kan het geen probleem zijn. In Frankrijk wordt de Duster ook geelverd met een Sony radio voor 99 euro. Kijk maar in de prijslijst op http://www.dacia.fr. Verder prima auto die we veel gaan zien zodra dezer worden uitgeleverd.

 11. Ben zegt:

  Het is veel geld voor zo’n simpele, maar kwalitatief wel goede radio/CD speler; dat is waar.

  Maar je koopt niet alleen de radio, maar één gekoppeld aan bediening op het stuur en dat geeft bij veel merken een forse meerprijs!

  Ik verwacht als je de Duster zonder radio besteld, dan ook de stuurwiel-bediening ontbreekt.

 12. john zegt:

  Je verzekert toch altijd je nieuwe wagen [allrisk] tegen de netto prijs, zo is het bij mij altijd wel gegaan zonder dat de afleverings kosten er bij komen. Ik rij een grand vitara [suzuki] waar ik een rhino paket destijds heb bij gekocht [pushbar, sidebars] die wel weer verzekerd zijn. Een geintegreerde mp3 speler met bluetooth zat er al in maar die is wel weer mee verzekerd.

 13. john zegt:

  Even een zet duiveltje recht zetten: bovenstaand stukje eerste regel moet zijn consumenten prijs i.p.v netto prijs

 14. Maverick1080 zegt:

  Waar is die Duster nu?
  Staat ie nog steeds in zwaag of is hij terug naar de importeur, en als hij daar naar toe is… waar zit de importeur en kan ik hem daar nog zien?

  Iemand enig idee? :mrgreen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s