Duster, goedkoop of duur?

2010-dacia-duster-front-angle-view-588x427Dacia geld als één van de goedkoopste merken in Nederland, een merk dat veel bied voor weinig geld. Om deze reden is er dan ook veel nieuwsgierigheid naar de nieuwe SUV van Dacia.

 

Maar de vraag is: is de Dacia Duster wel zo goedkoop? en wat bied de auto ten opzichte van concurrenten?

 

Wat de concurrentie betreft: die is er bijna niet. Een merk dat echter wel redelijk in de buurt komt voor wat prijs betreft, hoewel toch nog een stukje duurder, is Kia. Dit merk biedt met de Sportage ook een betaalbare SUV aan. Er is een nieuwe versie van de Sportage op komst, echter de 000-3d-model-kia20sportage20092011gegevens daarvan zijn nog niet beschikbaar; ook zal het nog even duren voordat de nieuwe versie besteld kan worden. Daarom zal ik de Duster eens naast het huidige Sportage-model van Kia gaan zetten om eens te kijken wat de verschillen danwel overeenkomsten zijn. Om tot een beter vergelijk te komen blijkt na bestudering van de uitrustingen dat ik voor de Dacia Duster de Lauréate-versie moet nemen, inclusief alle opties, echter zonder lederen bekleding. Hiermee komt de uitrusting van de Dacia meer in de buurt van de Kia.

[table id=41]

De prijs van de Dacia is als volgt samengesteld:

 • de auto (16.390 euro)
 • electrische ramen achter (295 euro)
 • stuurwiel leder (295 euro)
 • lichtmetalen velgen (595 euro)
 • metallic lak (495 euro)
 • radio-cd speler met MP3 (495 euro)
 • Veiligheids-systeem ESP (395 euro)
 • Pack Look (995 euro)

De prijs van de Kia is de prijs zoals vermeld in de folder, zonder extra opties bij besteld.

In de tabel hieronder vind je de uitrusting van beide modellen. Op een groot aantal punten zijn de beide modellen vergeleken.

[table id=42]

Als je bovenstaande tabel bekijkt dan zijn er nog behoorlijk wat verschillen tussen de beide modellen. Wat je bij de Duster moet meebestellen, zit bij de Sportage standaard gemonteerd.

Neem je de Duurste Duster op benzine, echter zonder enige optie, dan kost deze 16.390 euro; de Kia komt op 21.695 euro. Een verschil van 5.305 euro. Dit is een behoorlijk bedrag. Daarnaast zal het uiterlijk ook meespelen van beide modellen.

de Metallic lak van de Sportage kost 635 euro, bij de Duster is dat 495 euro.

De rijklaarmaakkosten zijn een verhaal apart. Bij Dacia staat in de folder vermeld dat de importeur een bedrag van 540,- adviseert. Bij de Kia echter loopt dit bedrag op tot 1002,- euro!!

Bij de Kia is dit bedrag als volgt samengesteld:

 • kosten rijklaar maken (535 euro)
 • afleverpakket (130 euro)
 • waxoyl behandeling exterieur (225 euro)
 • brandstof (50 euro)
 • verwijderingsbijdrage (15 euro)
 • legeskosten voertuigbewijs (38 euro)
 • leges tenaamstelling (9,25 euro0

Uiteraard heb ik eens even navraag gedaan bij de Kia-dealer hier. Daar werd mij medegedeeld dat dit door de importeur bepaald wordt en dat de dealer daar geen inspraak op heeft.

Vervolgens heb ik nog even wat technische gegevens op een rij gezet. Wat afmetingen betreft zijn de beide modellen aan elkaar gewaagd. Grootste verschil zit in het rijklaargewicht; de Dacia Duster is maar liefst 306 kg lichter! Dit scheelt ook nog eens een aantal klassen in de wegenbelasting.

[table id=43]

Conclusie:

Als je de Duster in Full options neemt komt hij aardig in de buurt van de uitrusting van de Kia. De Kia heeft standaard een 2 liter met 141 PK, maar de motor van de Duster voldoet ook uitstekend, zeker omdat beide modellen waarschijnlijk nooit de gebaande paden zullen verlaten. In verbruik schelen ze niet veel, de afmetingen zijn bijna hetzelfde. De wielbasis van de Duster is 43mm langer wat theoretisch een beter rijgedrag betekent, echter in de praktijk zal dit verschil niet of nauwelijks merkbaar zijn.  Waar de Kia in het voordeel is, is de bagageruimte. deze is een stukje groter.

Beide modellen zijn aan elkaar gewaagd, zeker op papier. Maar de merken hebben toch wel een beetje hun eigen publiek. Als je niet teveel waarde hecht aan veel luxe, dan heb je met de Duster een prima wagen voor alledaags gebruik.  Een eenduidige winnaar is hier dan ook niet aan te wijzen; het blijft een kwestie van smaak….

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in dacia suv, Mededelingen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Duster, goedkoop of duur?

 1. ghostDuster zegt:

  Hoi Richard ,

  de duurste versie benzine is toch 16.390 euries , de Lauréate zonder opties ????

 2. richard zegt:

  Je hebt helemaal gelijk, ik was abuis met de prijs van de 4×4 duster. De relavante priujzen zijn bijgewerkt.. Bedankt!

 3. Jan Hertogen zegt:

  Zo Richard, daar heb je wel even werk aan gehad, petje af! al die gegevens verzamelen om een vergelijk te kunnen maken tussen de beide auto’s. De Kia sportage oogt voor mij zeer gedateerd ten opzichte van de Duster, alleen daarom al zou ik niet voor deze Kia kiezen.

  Maar het prijsverschil wordt nog veel groter zodra het nieuwe model op de markt komt. In je artikel gaf je al aan dat er een nieuwe versie op komst is. ik heb me uit nieuwsgierigheid maar begeven naar de Kia-dealer; die zit hier om de hoek. De verkoper heeft mij een uitdraai gegegen van deze nieuwe versie.

  De prijs voor het basismodel begint straks bij 23.795 euro. maar dit houdt ook in dat de uitrusting van het basismodel meer uitgebreid is. En het prijsverschil met de Duster wordt dus hiermee nog groter.

  een afbeelding van de nieuwe Kia vind je hier:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s