Review: Dacia Duster

(foto’s en review: Frits Hendriks ( zie website ).

21 mei 2010 is de duster mij geleverd door Renault Nieuwendijk in Hoofddorp. Wat ons opvalt is dat hij stiller is dan de duster waarin wij een proefrit gemaakt hebben, en hij maakt tot de 100 km ook minder leven dan de Logan die wij hiervoor hadden. Wel is hij wat steviger afgeveerd en lijkt hij wat strakker te sturen. De Logan stond op continentaals en de Duster staat op Michelins. De Duster waar wij de proefrit in maakten stond op Conti’s en deze maakte ook meer lawaai als de Michelins.

De eerste week dat de wagen in ons bezit was, bleef het gemiddelde verbruik hangen op 11,8ltr /100 km iets waar wij toch wel een beetje van schrokken. De tweede week zakte het verbruik naar 8.3ltr/100km. Dinsdag 1 juni zijn wij met de auto naar Steenwijk geweest, en bleef het verbruik steken op 7.7ltr/100km. Dit is bij lange na niet zo zuinig als wij met onze Logan 1.6 90pk reden, maar het komt al aardig in de richting van het fabrieks opgegeven gemiddelde. Echter moeten wij wel in ons achterhoofd houden dat wij nog bezig zijn met inrijden, dus niet boven de 110 km per uur geweest zijn. Wat mij tevens opviel is dat wij richting Steenwijk op de 80km wegen bij een constante snelheid van 80 km op de waarschuwingsborden langs de weg precies 80 km per uur reden. De teller had dus geen afwijking zoalsde Logan had. Deze reed bij 80 op de teller slechts 74 km. Misschien verklaart dit deels het hogere toerental bij 120 km /uur.

6 juni : Op naar de Daciafandag gehouden in het Doornse Gat te Doorn. Wederom worden we ingehaald waarna de auto voor ons blijft hangen, echter dit maal komt er ook een camera uit de kast en worden wij al rijdend gefotografeerd. Een ervaring op zich. Het benzine verbruik loopt nog steeds terug en nu met ruim 600 km op de teller staat het gemiddelde verbruik over de volledige 600 km op 7.6ltr/100km oftewel ruim 1 op 13 , voorwaar een hele mooie score voor een auto van dit formaat.

Dit was een van de eerst afgeleverde Dusters in Nederland en dit had tot gevolg dat de matten nog niet aanwezig waren, deze worden nog nageleverd. De Duster hebben wij besteld in de Laureate uitvoering die wij uitgezonderd metalic lak zonder verdere optie genomen hebben. Zelfs de radio hebben wij later door de dealer laten inbouwen, dit spaart namelijk de BPM en voor dat bedrag heb ik spatlappen voor laten monteren.

Voordelen ten opzichte van de Logan:

 • In delen neer te klappen achterbank
 • Grotere buitenspiegels geven meer zicht
 • Stuurt strakker
 • Uiterlijk

Nadelen ten opzichte van de Logan:

 • Hoger verbruik
 • Iets straffer afgeveerd

Half juni 2 weken vakantie dus mooi de mogelijkheid om de Duster eens uit te proberen. Op het programma staat eerst 4 dagen Veluwe, en daarna via Steenwijk door naar Winterberg Sauerland. De eerste dagen op de Veluwe rijden we met 4 volwassenen en een hond en een volledig volgepakte bagageruimte. Zonder problemen raken we alle bagage inclusief een hondenbench onder het afdekzeiltje kwijt. De wagen rijd op de verharde weg nog steeds comfortabel, het lijkt wel of een volgepakte wagen nog comfortabeler is. De motor heeft kracht zat en wij kunnen lekker meekomen met het verkeer. Op de camping aangekomen zijn de wegen onverhard en zanderig. Ook hier geeft de Duster geen krimp en trekt vol bepakt moeiteloos door het mulle zand. Helaas blijkt in dit geval de kleur zwart geen goede keuze.

Na 4 dagen op de Veluwe vertoeft te hebben brengen wij de familie terug naar Steenwijk en rijden wij zelf door Naar Winterberg. Op de Duitse autobahn houden wij een kruissnelheid aan van 120 km per uur. Wederom valt het ons op dat wij verrassend weinig ingehaald worden. Na een klein oponthoud bereiken wij Messchede waarna wij verder gaan over de zoals wij dat noemen provinciale wegen. Op deze 2 baans wegen met haarspeldbochten voelt de Duster zich geheel in zijn element, en zonder moeite bereiken wij Winterberg. Onderweg worden wij opgebeld door de garage of wij na de vakantie langs willen komen voor een kleine aanpassing in de bedrading, om problemen op termijn te voorkomen. Wij maken een afspraak voor 2 juli, gelijk als wij weer thuis zijn. Op de terugweg maken wij een tussenstop aan de Hennesee, waarna wij s ávonds de thuisrijs aanvaarden. Tijdens deze dagen hebben wij ca 1200 km gereden, deels vol bepakt, deels half bepakt, alle soorten wegen hebben wij gehad, van autobahn provinciale wegen, bergwegen tot zand en grindpaden. Nergens kwamen wij met onze Duster 4X2 voor verrassingen te staan. Het gemiddelde verbruik is niet verder gezakt , maar wij hebben wel harder gereden, ca 120km/u en dat gecombineerd met berg zand grind e.d. is 7.6ltr/100km geen slechte score.

Vrijdag 2 juli naar Renault Nieuwendijk in Hoofddorp. De auto gaat gelijk naar binnen en voor ik de koffie op heb is hij al weer klaar. Als de auto zo blijft rijden ben ik dik tevreden en kan ik een ieder een Duster aanraden. Ikzelf gebruik deze auto hoofdzakelijk voor mijn vakanties en mijn hobby, de fotografie, en daar is deze wagen bij uitstek geschikt voor.

Opmerking:

Bovenstaande review is mij door de Heer Hendriks toegezonden per mail. Wie ook een reportage of een verhaal geplaatst wil zien, of misschien zelf af en toe een artikel wil schrijven is van harte welkom. Voor alle zaken kan het email-adres gebruikt worden dat op de contact-pagina vermeld staat.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in dacia suv, Mededelingen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Review: Dacia Duster

 1. YogiBear75 zegt:

  Leuk verhaal, mooie foto’s ook 8)

 2. alema44 zegt:

  Leuk om te lezen dat de Duster zo goed bevalt ik kan bijna niet wachten op mijn bestelde Duster in de zelfde uitvoering zoals hier ,de levertijd is nu 4 mnd dus dat is voor mij oktober denk ik.

  Bedankt !! Suc6 Aad ❗

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s