Dacia en het brandstofverbruik

tanken van brandstofZo af en toe krijg ik wel eens vragen over het brandstofverbruik. En dan met name in de winter. Inderdaad neemt het verbruik toe in de winter, daar staat Dacia echter niet alleen in. Alle merken kennen dit verschijnsel. Daarom ben ik eens gaan “spitten” op het internet.

De motor van de auto is natuurlijk koud als je deze start nadat deze uren heeft stilgestaan. Hij heeft de temperatuur aangenomen van de buitenlucht. Dat houdt natuurlijk in dat je in de winter meer tijd nodig hebt om de motor op temperatuur te brengen dan in de zomer.  Gevolg hiervan is dus dat je meer energie nodig hebt om de motor in de winter op temperatuur te brengen. En meer energie betekent dus meer brandstof.

Maar er speelt meer. Een motor is overwegend van metaal en dat krimpt bij lagere temperaturen. De lagerspelingen worden kleiner, daarom is het brandstofverbruik bij lage temperaturen hoger omdat de wrijvingsverliezen in de motor en de transmissie hoger zijn.
Als we uitgaan van een volledig opgewarmde motor zit het verschil in verbruik vooral in toename van de transmissieverliezen. Zowel de versnellingsbak als de eindoverbrenging komen ‘s winters niet op dezelfde temperatuur als ‘s zomers. Dat betekent: een stroperige olie. Vandaar de trend naar oliën met een lagere viscositeit.

Samengevat: het brandstofverbruik neemt meer dan evenredig toe met het dalen van de temperatuur en kan extreme waarden bereiken als er tijdens het rijden van korte afstanden ook nog eens veel wordt stilgestaan. Er worden tal van brandstofbesparende maatregelen getroffen, maar echt laag zal het verbruik onder winterse omstandigheden niet worden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mededelingen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Dacia en het brandstofverbruik

  1. Tristão zegt:

    Fijne post! Ik had natuurlijk bij onze Sandero (1,2 benzine motor) ook wel gemerkt dat het verbruik omhoog ging, maar ik wist daar, behalve de koude motor, niet de details van. Weer wat wijzer geworden 🙂

    Overigens valt ons huidige verbruik mij niet heel erg tegen, we zitten de laatste maanden op een verbruik van 7,1l/100km waar we in de zomer wel eens op 5.8 uitkwamen

    Al met al zijn we nog altijd erg tevreden met onze Sandero Blackline…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s