Een succesvol merk

Pers-bericht DaciaBinnen de Renault Groep is Dacia in zeven jaar tijd uitgegroeid tot een wereldwijd succesnummer. Door het essentiële van de auto voor een zo laag mogelijke prijs aan te bieden zonder concessies te doen op het gebied van betrouwbaarheid, is Dacia vandaag de dag niet meer weg te denken van de markt.

Een gestaag groeiende verkoopprestatie

In 2010 (markt personenauto’s + bedrijfswagens):

 • Wereldwijd behaalde Dacia een verkoopvolume van 348.279 stuks, een groei van 11,8% ten opzichte van 2009. In Nederland behaalde Dacia een verkoopvolume van 5.408 stuks, een groei van 32,6% ten opzichte van 2009.
 • In Europa behaalde Dacia een marktaandeel van 1,6% met 246.920 verkochte auto’s, 15,2% meer dan in 2009. In Nederland behaalde Dacia een marktaandeel van 1,12% in 2010.

Het succes van Dacia is tot stand gekomen dankzij een breed gamma producten, waaronder:

 • de Dacia Sandero, waarvan er in 2010 155.000 zijn verkocht (waarvan 25% de Stepway-versie). In Nederland zijn van de Dacia Sandero 2.703 auto’s verkocht (waarvan 30% de Stepway-versie).
 • de Dacia Duster, die, na één jaar op de markt, meer dan 100.000 bestellingen telt. In Nederland zijn al ruim 3.100 Dacia Dusters besteld. 

Dacia SanderoDacia vernieuwt in 2013 de Sandero, Logan en Logan MCV. Het merk zal de uitbreiding van het gamma voortzetten met de introductie van een nieuwe gezinsauto en een nieuwe kleine bedrijfswagen in 2012. 

Een vliegende start voor de Dacia Duster

 • Met 67.000 verkochte exemplaren in 2010, is de all-terrain Dacia Duster een groot succes in alle landen waar hij op de markt is. In Nederland zijn in 2010 1.516 Dacia Dusters geregistreerd.
 • De Duster heeft talrijke prijzen in de wacht gesleept: de prijs ‘Autobest 2011’, de ‘Trophée de l’Argus’ in Frankrijk, de prijs ‘Auto van het jaar’ in Roemenië, en de titel ‘Restwaarde kampioen’ in Duitsland.
 • Het succes van de Dacia Duster blijkt ook in de autosport: bij de Andros Trophy 2010-2011 werd Alain Prost vice-kampioen aan het stuur van de wedstrijdversie van de Dacia Duster ‘Ice’.

Dacia DusterDe sportieve carrière van de Dacia Duster zal zich vanaf 22 maart voortzetten in de Marokkaanse woestijn, aangezien de 4×4 van Dacia voor het tweede achtereenvolgende jaar meedoet aan de Rallye Aïcha des Gazelles 2011. De Dacia Duster heeft deze race – uitsluitend voor vrouwelijke deelnemers – in 2010 gewonnen.

DACIA, EEN GROEIENDE VERKOOPPRESTATIE

In Europa: het verkoopvolume personenauto’s + bedrijfswagens van Dacia steeg 15,2% met 246.920 verkochte auto’s (marktaandeel 1,6%). Eind 2010 waren de grootste Dacia-markten in Europa: Frankrijk met 110.075 verkochte auto’s, gevolgd door Duitsland met 40.327 stuks, Italië met 21.941 stuks, Spanje met 21.753 stuks, en België waar het marktaandeel 0,9 punt steeg met 11.403 auto’s. 

DE DACIA DUSTER: EEN vliegende start

4wdDe all-terrain Dacia Duster werd gelanceerd in april 2010 en was het zesde model van het Dacia-gamma. Het was direct een groot succes in alle landen waar hij op de markt kwam.

De Dacia Duster is leverbaar in een 4×4-versie en een 4×2-versie. Het model biedt een uitstekende verhouding prijs/ruimte, echte off-road rijcapaciteiten en een lage CO2-uitstoot voor de diesel-versies.

De Duster heeft al snel een brede klantenkring aan zich verbonden:

 • Meer dan 100.000 orders eind 2010
 • Wereldwijd: meer dan 67.000 geregistreerde Dacia Dusters
 • In Europa zijn er meer dan 56.249 Dacia Dusters geregistreerd

Een opmerkelijke sportieve aanwezigheid

De Dacia Duster levert sportieve prestaties. De 4×4 van Dacia stelt zijn robuustheid en betrouwbaarheid op de proef, zowel op de besneeuwde pistes van de Andros Trophy als in de duinen in de Marokkaanse woestijn.

dacia-duster-trophyAndros Trophy

Aan het einde van het seizoen 2010-2011 was Alain Prost vice-kampioen aan het stuur van de Dacia Duster ‘Ice’1. Dacia toonde hier opnieuw dat de robuustheid en betrouwbaarheid van zijn auto’s in zijn genen zitten. 

1 De Dacia Duster ‘Ice’ is een Dacia Duster die door de teams van Renault Sport Technologies speciaal is uitgerust voor de Andros Trophy.

rally MarokkoRallye Aïcha des Gazelles

 • De Dacia Duster zal eind maart de duinen van de Marokkaanse woestijn bestormen tijdens de Rallye Aïcha des Gazelles 2011. Negen vrouwen zullen plaatsnemen aan het stuur van een Dacia Duster 4×4.
 • De Rallye Aïcha des Gazelles is de enige autorace waaraan uitsluitend vrouwen deelnemen. De bedoeling bij de rally is om zo weinig mogelijk kilometers af te leggen. Er is een goede strategie nodig om zowel het heuvelachtige landschap als de zandduinen te overwinnen.
 • Bij de Rallye Aïcha des Gazelles 2010 is de Dacia Duster eerste geworden in de categorie crossovers.

Duster: een internationale carrière in de genen

De ambitie van de Duster is wereldwijd. Net als de Logan en de Sandero zal hij in verschillende delen van de wereld op de markt verschijnen onder de vlag van Renault of Dacia.

 • Onder de vlag van Dacia komt de Duster op de markt in Europa, Turkije en in Noord-Afrika.
 • Onder de vlag van Renault komt de Duster op de markt in Oekraïne, in het Midden-Oosten en in Afrika.

In het najaar komt de Renault Duster op de markt in Brazilië, Argentinië, in Mexico en in Chili. Verder zal hij worden geproduceerd in Rusland (fabriek van Avtoframos in Moskou) en in Colombia (fabriek Sofasa in Envigado). De Renault Duster, die op de markt komt in de Golfstaten, zal worden gemaakt in de fabriek van Pitesti (Roemenië).

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mededelingen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Een succesvol merk

 1. Daciafan zegt:

  De Duster die geleverd gaat worden in de Golfstaten is toch uitgerust met een automaat?! En die wordt gefabriceerd in Pitesti, dus komen er auto’s met een automaat uit Pitesti. Dan moet het toch niet zo moeilijk zijn om andere modellen met een automaat te leveren?!

 2. richard zegt:

  Het is ook helemaal niet moeilijk. Het gaat puur om keuzes maken. Neem nou bijvoorbeeld de Sandero. Wordt hier alleen nog met de 1.2 motor geleverd (tenzij je de Stepway koopt; deze wordt met de 1.6 MPI geleverd)

  Dezelfde auto wordt in diverse andere landen zelfs met de 1.6 16V motor geleverd! Zo zijn er meer variaties die we hier niet kennen maar elders wel.

  EN: als de Duster met automaat naar de golfstaten gaat, dan kan hij ook hierheen. Er zit echter een addertje onder het gras: De golfstaten-Duster wordt voorzien van het Renault-embleem dus officieel is het geen Dacia…… 🙄

  De Pickup wordt elders in de wereld ook met automaat geleverd, maar wel onder de merknaam NISSAN.

  Wat aankleding en luxe betreft zal Dacia altijd het “mindere” broertje blijven van Renault omdat Dacia andere teveel klanten wegkaapt bij Renault.

 3. Nick zegt:

  Hoi Richard,

  Wat verwacht jij van de nieuwe MCV die in 2013 uit zou moeten komen, kwa vormgeving of opties? Ik heb momenteel zelf een MCV van 2007 en ik vond de gefacelifte versie niet echt de moeite waard om die nieuwe aan te schaffen. Ik hoop dat de volgende versie wel een flinke vooruitgang wordt, al ben ik niet ontevreden over mijn huidige MCV.
  Ik heb trouwens ook op een andere site gelezen dat die in 2012 uit zou komen, weet jij wat er klopt, zijn er al concrete plannen?

  Groetjes,
  Nick

 4. richard zegt:

  Het is nog onbekend hoe de nieuwe MCV er uit zal gaan zien. De opvolger wordt in 2013 verwacht. Er zwerven wel computertekeningen over het net maar in hoeverre deze het echte model benaderen weten we niet.

  Maar Dacia heeft zelf aangegeven dat er in 2012 een nieuwe kleine bedrijfswagen wordt gepresenteerd. Dit zou een versie kunnen zijn op basis van de NV 200 zoals Nissan momenteel heeft.

  De gefacelifte MCV vond ik er vooral wat het interieur betrof op vooruit gegaan; kleurstelling is mooier ipv het grijs.

  Het is nog even wachten. Hoewel ik de Duster wel heel mooi vind, heeft hij een te kleine laadruimte tov de mcv. Ik wacht dus ook op de opvolger. Maar de kans is aanwezig dat ik die misschien wel niet mooi vind. Dan blijf ik mooi rijden in mn phase I MCV, deze bevalt me prima (in augustus voor het eerst de APK)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s