Winterbandentijd

winterbandentijdHet is weer tijd voor winterbanden. Langzaam aan zakt de temperatuur weer vaker onder de welbekende grens van 7 graden. Via diverse onderzoeken is aangetoond dat bij temperaturen van 7 graden en lager de winterband beter presteert dan de zomerband.

Een andere keuze zou de vierseizoenenband kunnen zijn. Echter, zoals de naam al aangeeft, is deze band het hele jaar door te gebruiken. Dat betekent automatisch dat deze een compromis is tussen bepaalde eigenschappen. En hoewel dit type band behoorlijk goed is zal deze op specifieke kwaliteiten voor de zomer of winter toch iets minder presteren dan een specifieke zomer of winterband.

Op de site van de ANWB vind je hierover ook veel informatie, inclusief testen van diverse banden. Helaas zit de bandenmaat van “onze” Dacia niet bij de bandentest van 2011.

De Dacia’s zijn met de volgende bandenmaten uitgerust af fabriek:

 • De Duster heeft als standaard bandenmaat : 215 / 65 / 16  M+S
 • De MCV heeft als standaard bandenmaat: 185 / 65 / 15 
 • De Pickup heeft als standaard bandenmaat: 185 / 65 / 15
 • De VAN heeft als standaard bandenmaat: 185 / 65 / 15
 • De Sandero heeft als standaard bandenmaat: 185 / 65 / 15
 • De Stepway heeft als standaard bandenmaat: 195 / 55 / 16
 • De Sedan heeft als standaard bandenmaat: 185 / 65 / 15

Steeds meer landen stellen winterbanden verplicht. Niet alleen voor de eigen inwoners maar voor een ieder die van het wegennet gebruik maakt. Daarnaast kunnen er diverse regels gelden die per land verschillen.

Daarom kwam Karin met een link naar een website waar een keurige tabel vermeld staat met deze regels (Bedankt Karin!). Op de website: www.winterbanden365.nl vind je bovenaan de mogelijkheid om naar een pagina te gaan waar deze tabel staat.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mededelingen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Winterbandentijd

 1. Jack zegt:

  De Duster heeft als standaard bandenmaat : 215 / 65 / 16 M+S

  Met deze mud + snow banden mag je toch ook op de Duitse en Oostenrijkse wegen?

  Jack

 2. Jack zegt:

  Wet winterbanden Duitsland aangescherpt

  26 november 2010 – Automobilisten die door Duitsland rijden moeten sinds 4 december winterbanden onder bij sneeuw of ijzel. Een Duitse rechter oordeelde deze zomer dat de geldende wetgeving betreffende winterbanden te vaag was. Deze onduidelijkheid is nu weggenomen.

  De Bundesrat heeft ingestemd met een verordening van verkeersminister Peter Ramsauer. Daarin staat nu een definitie opgenomen van de begrippen ‘winterbanden’ en van ‘winterse omstandigheden’. Het gaat niet om nieuwe wetgeving maar om verduidelijking van de al bestaande wet. Wel worden de boetes verdubbeld: 40 euro voor het rijden in winterse omstandigheden met zomerbanden, 80 euro als het verkeer wordt gehinderd.

  Omdat het hier om een gedragsregel gaat (geen voertuigeis) die verplicht is voor alle motorvoertuigen, is hij ook verplicht voor Nederlandse voertuigen. Ook motorfietsen moeten winterbanden hebben bij winterse omstandigheden. Dat er weinig aanbod is van winterbanden voor motorfietsen maakt geen verschil.
  .
  Winterse omstandigheden

  Winterse omstandigheden zijn ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming.
  .
  Winterbanden

  Winterbanden zijn in de Duitse wet banden met het sneeuwvlok symbool. All weatherbanden (of vier seizoenenbanden) zijn ook toegestaan. Volgens de Duitse wet geldt dat ook voor banden met logo M+S banden.

  Uit de ANWB winterbandentest blijkt echter dat alleen het M+S logo (modder en sneeuw) niet in alle gevallen iets zegt over de wintereigenschappen van een band. Het logo is niet beschermd en kan ook voorkomen op een zomerband.

  Het profiel moet minimaal 1,6 mm zijn, aanbevolen wordt 4 mm.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s