Verbruikscijfers van de Dacia Duster

verbruikscijfersTsja… Verbruikscijfers… In elke autobrochure staan verbruikscijfers vermeld. Meestal in 3 soorten: rijden in de stad, rijden op de snelweg en natuurlijk ook het gemiddelde verbruik. leuke cijfers maar in de praktijk zit er nogal veel verschil in.

Hoewel ik met mijn MCV (rustige rijstijl) de opgegeven verbruikscijfers makkelijk haal, zijn er ook voldoende mensen die een zware rechtervoet hebben en dus hele andere resultaten behalen.

Op www.autoevolution.com is een zeer uitgebreide test te lezen van een Duster 4×4 met de 110 PK diesel. De testers zijn vol lof over de auto hoewel er enige kritiek is op het geproduceerde geluidsniveau tijdens de reis.

De verbruikscijfers die de testers behaalden zijn echter redelijk afwijkend ten opzichte van de fabriekscijfers.

Wordt er door de fabriek een stadsverbruik van 6,4 liter op 100 km opgegeven, zij behaalden hier een verbruik van 8 liter op 100 km. Voor de snelweg wordt af fabriek 4,9 liter per 100 km opgegeven; zij behaalden 7 liter per 100 km. Toch wel een fors verschil. en gecombineerd is de fabrieksopgave 5,3 liter op 100km; zij kwamen op 7,2 liter op 100 km.

Wat betekent dit nou in de praktijk?

We gaan even uit van 20.000 km per jaar. Volgens de fabriek is het verbruik gemiddeld 5,3 liter /100km, oftewel 1 : 18,86. Met deze cijfers komen we op een totaal aantal liters van 1060 liter. (20.000 / 18,86). Met de huidige adviesprijs voor diesel (1,509 euro/liter) komen we dan op een jaartotaal van 1600 euro (afgerond). Per maand is dat dan 133 euro (afgerond).

Doen we deze berekening nogmaals maar dan voor de behaalde verbruikscijfers door de testers dan komen we tot het volgende:

auto-energie-labels2Wederom 20.000 km per jaar. Behaald gemiddelde is 7,2 liter /100km oftewel 1:13,88. Hiermee komen we dan op een totaal van 1441 liter (20.000 / 13,88). En hieruit volgt dan met de huidige adviesprijs voor diesel een totaalprijs van 2175 euro (afgerond). En dat is dan gemiddeld per maand een bedrag van 181 euro (afgerond).

Uit bovenstaande berekening blijkt dat volgens de testers de Duster elke maand 48 euro duurder uit is. En dat is wel behoorlijk veel.

Kanttekening bij de behaalde resultaten door de testers: er is niet aangegeven hoe de rijstijl was maar de auto is getest in de winter onder zwaardere omstandigheden. Het door de fabriek opgegeven verbruik is behaald in een ideale opstelling. Het werkelijk verbruik zal dus ergens liggen tussen 5,3L/100km en 7,2L/100km.

( maar zo gek als de Bugatti in de tweede afbeelding maakt de Dacia het gelukkig niet…..  🙄 )

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mededelingen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Verbruikscijfers van de Dacia Duster

 1. Delfosso zegt:

  Het is eigenlijk heel erg bijzonder als je de gebruikscijfers op papier in de praktijk haalt. Dit zijn immers geen praktijk cijfers maar de gebruikscijfers komen tot stand op een test op een rollenband binnen een testruimte zonder wind en zonder dat electronica zoals airco, lampen, radio van de auto aanstaat. Daarnaast mag een autofabrikant ook nog eens extra zuinige cijfers noteren als er een energiezuinige airco in de auto zit. Terwijl deze niet wordt meegenomen in de test, dus is puur op papier.

 2. Nick zegt:

  Ik haal met mijn Dacia MCV 5 persoons 1.4 motor 1 op 14 gemiddeld. Ik heb het idee dat dat wel wat beter kan… Iemand enig idee wat de verbruikscijfers voor deze auto zouden moeten kunnen zijn?

 3. richard zegt:

  @ Delfosso: Voor mijn werk ben ik veel onderweg. Ik heb ondertussen wel geleerd dat snel rijden niets oplevert behalve dat je tank sneller leeg is…..

  Ik rijd overdag dan ook regelmatig mee met de vrachtwagens. Je mag tegenwoordig van geluk spreken als je een gemiddelde haalt van 90 km/h.

  En aangezien vrachtwagens zo rond die snelheid rijden ben je maar weinig langzamer. Een paar jaar geleden heb ik het eens getest. met 100 km/h naar zuid frankrijk en na de vakantie met 140 km/h weer terug (te snel dus in Frankrijk, België en Nederland). Op een afstand van 1200 km was ik 1,5 uur sneller……

  Normaal als ik met de MCV onderweg ben rijd ik meestal 100 a 110 km/h op de snelweg. Daarom kan ik de verbruikscijfers ook halen. (overigens heb ik in Duitsland ook al een een foto gemaakt van mijn snelheidsmeter waar op dat moment 195 km/h op stond… dus snel rijden kan ik wel….

  @Nick: De officiele verbruikscijfers voor de 1.4 zijn als volgt:

  verbruik binnen de stad: 1:10
  verbruik buiten de stad: 1:16,1
  verbruik gemiddeld: 1:13,2

  Als je dus gemiddeld 1:14 haalt dan rijd je zuiniger dan volgens fabrieksopgave…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s