De overheid maakt de auto’s weer een stuk duurder

bpm-betalenZoals we allemaal wel weten gaat het momenteel niet zo heel goed gezien de economische crisis. De overheid heeft weer eens geld nodig. Op diverse gebieden gaat de overheid geld bijeen schrapen.

De automobilist ontkomt er dus ook niet aan. Niet alleen aan de brandstof verdient de overheid een enorm bedrag; ook aan BTW en BPM worden gigantische bedragen binnengeharkt.

Dacia heeft alvast de nieuwe prijslijst bekend gemaakt die vanaf juli 2012 gaat gelden. Hoewel, eigenlijk geldt deze nu al aangezien er levertijd op een auto zit. De datum van tenaamstelling is van belang voor het vaststellen van de BPM en BTW.

Per 1 juli 2012 veranderen echter de regels voor de BPM en zal er voor veel typen auto’s de vrijstelling van BPM vervallen, omdat ze simpelweg niet schoon genoeg meer zijn. Dit geldt echter niet voor Dacia aangezien er geen Dacia voldoet aan deze norm.

Waar voor benzine auto’s momenteel geldt dat deze 110 gram CO2 of minder uit mogen stoten, zal dat vanaf juli 103 gram zijn. Auto’s zoals bijvoorbeeld de Toyota Aygo, Volkswagen Up!, Opel Agila en Renault Twingo zullen dan buiten de boot zullen vallen. Dieselauto’s mogen nu nog maximaal 95 gram CO2 uitstoten, maar dat zal per 1 juli verlaagd worden naar 91 gram.

Dit betekent dat er twee verhogingen aankomen waardoor de Dacia’s een flink stuk duurder gaan worden. Dit verschilt per model maar kan oplopen tot € 1.500 . Ten eerste in juli vanwege de BPM-wijziging; daarnaast gaat de BTW omhoog van 19% naar 21% als het in september goedgekeurd wordt.

In de tabellen hieronder zijn de bedragen te zien zoals deze gaan gelden vanaf 1 juli 2012. Deze bedragen zijn nog EXCLUSIEF de aanstaande BTW-verhoging.

[table id=69]

[table id=70]

[table id=71]

[table id=72]

[table id=73]

Zoals je kunt zien in bovenstaande tabellen heeft deze wijziging in de BPM behoorlijk invloed op de consumentenprijs. De regeling wordt echter vanaf 1 januari 2013 (over een aantal maanden dus) weer scherper gesteld wwarddor het vanwege de uitstoot mogelijk is dat eem model weer terugvalt in een andere schijf en dus het BPM-bedrag weer omhoog gaat. Voorlopig is een regeling opgesteld die doorgaat tot 2015; dus elk jaar wordt de lat hoger gelegd.

Uiteraard heeft elke fabrikant hier mee te maken. Ze zullen dus worden gestimuleerd om auto’s steeds schoner te maken. Ook Dacia zal dus steeds schonere motoren moeten gaan leveren.

Voor de nieuwe Lodgy veranderd er nog niet veel, althans wat de BPM betreft. De 5 persoons versie met Tce motor heeft een uitstoot van 135 g/km waardoor deze nu nog in BPM-schijf 1 valt. vanaf 1 januari 2014 vervalt hij naar schijf 2 waardoor de BPM omhoog gaat. Dit geldt ook voor de 7 perssons-versie met Tce motor.

De diesel dCi 90 blijft volgens de huidige regeling tot 2015 in BPM-schijf 1. De dCi 110 zal echter per 1 januari 2015 vervallen naar BPM-schijf 2 waardoor ook deze versie weer duurder wordt.

Zodra de BTW-wijziging erdoor is zal de basisversie van de Lodgy ongeveer € 186 duurder worden indien Dacia de nettoprijs niet wijzigt. De duurste versie, de dCi 110 Prestige zal dan € 255 duurder uitvallen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mededelingen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De overheid maakt de auto’s weer een stuk duurder

  1. DerRudy zegt:

    Die nieuwe BPM regeling levert bij de zogenaamde ‘af fabriek LPG-versies’ een aardig voordeel op.
    Voor een meerprijs van zo,n € 250,- rij je opeens met een LPG-versie rond, kijk dat is wat ze noemen ‘Doe je het niet voor milieu, doe het dan voor het geld’ of was het net andersom.

    Grappig: bij de MCV zelf voor een geringe meerprijs van € 150,-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s