Luidsprekers aanpassen in je Dacia deel 2

luidspreker-ringen-frezen-01In deel 1 heb ik de luidspreker-ringen laten zien die nodig zijn om de nieuwe luidsprekers van 16 cm te plaatsen aangezien deze een stuk dieper in de deur liggen dan de originele luidsprekers. De eerste set ringen die ik op de afbeeldingen van deel 1 liet zien had ik met de decoupeerzaag uitgezaagd. Hierdoor werden ze niet mooi rond, zowel van binnen niet alsook de buitenrand niet. Ik heb ze dus opnieuw gemaakt maar nu met een freesmachine.

Eerst heb ik weer de buitendiameter afgetekend met een passer. vervolgens deze grof uitgezaagd.Het middelpunt had ik gemarkeerd en heb ik doorgeboord met een boortje 4mm. In de tafel van de frees heb ik ook een gaatje geboord op de juiste afstand van de frees. Door nu de frees lager in te stellen dan de tafel kon ik de grof gezaagde schijven plaatsen over het boutje dat ik geplaatst heb in het 4mm gaatje van de tafel.

Door vervolgens de schijf vast te houden, de frees iets naar boven te draaien (de frees gaat dan aan de onderzijde in de schijf) kon ik vervolgens de schijf ronddraaien om zo perfect ronde ringen te krijgen. Op deze wijze heb ik ook het binnenste deel van de ring verwijderd. Daarna eventjes opschuren en in de grondlak zetten. De binnenzijde van een autodeur wordt namelijk vochtig waardoor de MDF-ringen zouden kunnen gaan uitzetten.

luidspreker-ringen-in-de-grondlak-zettenNadat deze grondlak droog was heb ik de ringen voorzien van een laag matzwarte lak. Deze heb ik daarna 2 keer overgespoten met een zwarte metallic lak. Het wachten is nu op het ontdreuningsmateriaal dat nodig is om de deuren trillingsvrij te maken voordat ik verder kan gaan met de speakers.

Ik had al in een veel eerder stadium een laadvloer in de auto gemaakt, van MDF. Deze bleek mij nu niet meer van dienst te kunnen zijn dus die heb ik weer verwijderd. Bij een beetje audio-systeem hoort natuurlijk een versterker en die moet een plaatsje krijgen, net als de 4 filters voor de luidsprekers. Onlangs heb ik ook nog logo’s gekregen van een dealer. En niet zomaar logo’s, maar van die grote die normaal als lichtbak fungeren aan de gevel van het pand. Het leek me wel leuk om deze ook te gaan gebruiken.

bodemplaat-op-maat-gemaakt-voor-de-daciaDus op pad naar de plaatselijke bouwmarkt en een paar platen MDF opgehaald. Ik heb namelijk het idee opgevat om de versterker in de laadvloer van mijn MCV weg te werken. Hiervoor heb ik een dubbele vloer nodig want het uitgangspunt van een MCV moet namelijk blijven: een laadruimte die nog te gebruiken is. Hierbij heb ik 3 MDF-platen op maat gezaagd voor de vloer. Waarom drie zul je je afvragen. Ik heb een plaat nodig als ondervloer waarop alles gemonteerd wordt. Vervolgens wordt deze voorzien van opstaande randen waarop de tweede plaat komt te liggen. Hiermee krijg je dus een dubbele bodem. In deze tweede plaat komen openingen om de diverse delen te laten zien. Maar aangezien ik de laadruimte ook nog wil kunnen gebruiken komt er ook nog een scharnierende plaat overheen die alles keurig afdekt als ik lading wil vervoeren.

(klik op een foto om een vergrote versie te zien)

dacia-laadruimte-heeft een gebogen-rand-01  dacia-laadruimte-heeft een gebogen-rand-02  dacia-laadruimte-heeft een gebogen-rand-03  mdf-rand-lijmen-en-vastzetten

omranding-aanbrengen-rond-de-plaat-01  omranding-moet-drogen  luidspreker-ringen-in-de-aflak-zetten  een-deel-van-de-opstelling-in-de-dacia-01

een-deel-van-de-opstelling-in-de-dacia-02

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mededelingen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Luidsprekers aanpassen in je Dacia deel 2

 1. Nick zegt:

  Jeetje Richard, wat een werk! Ik heb zelf ook de speakers vervangen voor betere exemplaren, en tevens twee speakers geplaatst in de achterdeuren. Dat was nog vrij makkelijk te doen want het model wat uit de deuren moest worden gezaagd zat namelijk al aan de binnenkant van de deur. Onderdelen besteld en het lijkt nu gewoon af-fabriek. Het geluid van de radio is nu al een stuk beter, maar natuurlijk niet zo goed als het bij jou gaat worden! Heel veel succes en ik ben benieuwd naar het eindresultaat!

 2. Tazteam zegt:

  Je bent lekker bezig.
  Ziet er wel erg netjes uit.
  Ben zeker benieuwd naar je nieuwe geluid, zeker nu ik de oude opzet heb gehoord.
  Kan bijna niet wachten op de volgende serie foto’s.

 3. richard zegt:

  Ach, het is tijdverdrijf. Maar ook leuk om te doen. Maak ik weer eens gebruik van vaardigheden die ik een hele tijd niet gebruikt heb.

  Als je met een dergelijk systeem bezig bent, dan maak je een bepaalde opzet voor jezelf hoe het eruit moet gaan zien. Ik heb zitten twijfelen om ook 2 subwoofers te plaatsen. Ik ga echter maar eerst eens afwachten wat dit gaat voortbrengen en dus houd ik in de laadruimte geen rekening met het plaatsen van een extra versterker.

  Mocht een subwoofer toch nog nodig zijn dan neem ik wel een actieve versie die ik dan onder mijn bestuurdersstoel leg.

  Ik werk met regelmaat verder aan de opbouw; meer foto’s zullen dus zeker volgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s