Luidsprekers vervangen

tsg1349_800x600De standaard gemonteerde luidsprekers zijn van middelmatige kwaliteit. Daarom zijn er al meerdere Dacia-rijders overgestapt op andere luidsprekers.

Een versie die zonder aanpassingen aan de auto past is bijvoorbeeld de TS-G 1349 van Pioneer. De technische gegevens van deze luidsprekers zijn:

 • 2-weg systeem
 • frequentiekarakteristiek 50 Hz – 25.000 Hz
 • Gevoeligheid (1W/1m) 89 dB
 • Maximaal vermogen 130 W
 • nominaal vermogen 25 W
 • Diameter 13 cm
 • inbouwdiepte 46mm

Vervangen gaat zeer eenvoudig zolang je luidsprekers plaatst die voldoen aan de inbouwmaten. Eerst haal je het rooster weg; dit zit vastgeklikt op een aantal plaatsen maar dit kun je zo lostrekken (wel voorzichtig). De luidsprekers zitten vast met 4 Torx-schroeven. Als je deze hebt losgedraaid dan komt zowel de luidspreker los alsook de zwarte kap aan de achterzijde. De bekabeling kun je zo lostrekken; dit zijn stekkertjes.Het is mogelijk dat de originele stekkertjes niet passen op de nieuwe luidsprekers; in dat geval zul je nieuwe stekkertjes moeten (laten) plaatsen.Zonder stekkertjes de draden vastmaken aan de contacten is vragen om moeilijkheden, dat is dus niet aan te bevelen.

Overigens, de meegeleverde afdek-roosters heb ik niet gebruikt aangezien ik deze niet mooi vond passen bij de portierbekleding.

het plaatsen van de nieuwe luidsprekers is de omgekeerde versie; waarbij je natuurlijk aan moet denken dat je de draden eerst door de zwarte houder steekt en dan pas aan de luidspreker zet.

Opmerking: bij de MCV phase II is de werkwijze in principe hetzelfde alleen daar is de losse zwarte kunststof houder niet aanwezig; deze is af fabriek meegegoten in de vorm van de deurbekleding.

Advertenties

2 reacties op Luidsprekers vervangen

 1. philcom zegt:

  Heel informatief, bedankt !

 2. peter_mcv16v1.6 zegt:

  Vol belangstelling heb ik deze artikelen gelezen. De testauto was ook niet sterk in geluid, dus je bent op het ergste voorbereid. Maar nu wij onze Daas ook hebben, valt het eigenlijk best mee. Het geluid is prima te noemen.
  Zijn er betere materialen toegepast, of hebben wij ons verwachtingspatroon ondertussen bijgesteld?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s